Irritert på norsk musikkbransje

Sassy 009 er blant dem du bør følge med på i sommer. De er ikke som alle andre popartister. Bare ikke kall dem motstrøms.

Særpreg
At de spiller fløyte over elektriske beats, har gitt dem særpreg. Viljen til å gjøre noe annerledes lukter av punk, men Sassy 009 vil ikke se på seg selv som motstrøms.- Jeg tror man uansett blir motstrøms om man er jente og gjør noe annet enn folk forventer. Alt som går på å bryte en kjønnsnorm blir motstrøms, selv om det bare er å bruke friheten sin. Det provoserer meg, sier Johanna Scheie Orellana.

Sammen med Sunniva Lindgaard og Teodora Georgijevic utgjør hun Sassy 009, et av sommerens mest lovende norske band. I vår ble de «Årets stjerneskudd» under bransjefestivalen Bylarm, en tittel som også ga dem 300.000 kroner. Siden har bransjen trykket dem til sitt bryst.

– Hvilke forventninger møter dere?

– At vi skal ha en hovedvokalist, for eksempel. Og mange forventer at vi skal synes mer og ha bilde av oss selv på platecoveret fordi vi er så pene. De spør hvorfor vi er så sinte når vi kan være så søte. Vi er ikke sinte, bare når vi møter folk som provoserer oss, fortsetter hun.

Lei av pene kvinnefjes
Det er også deler av norsk musikkbransje som irriterer dem.
Som at det nesten bare er unge, kvinnelige vokalister med vakre ansikter som blir løftet frem av bransjen: Astrid S, Julie Bergan, Dagny, Sigrid og Aurora for å nevne noen.

– Det er litt lite kreativt. Jeg har ikke noe imot hver enkelt artist, men tilsammen blir det veldig lite variert, sier Lindgaard.

De reagerer på at utseendet ofte blir viktig når den typen artister løftes av bransjen.
– Det er ikke noe galt i å bruke sminke, men det er ikke kult å strebe etter et perfekt bloggerideal, sier Georgijevic. Hun sammenligner kritikken med Ulrikke Falchs oppgjør med bloggere og hvordan de kan påvirke unge menneskers selvbilde.

– De viser frem en idé av det perfekte som du får kastet i trynet, fortsetter Georgijevic.
Alt de ønsker seg, er et mer nyansert bilde av hva en kvinnelig musiker kan være.

– Vi er ikke de første med sterke meninger og musikk som går i nye retninger, er det lett å bli stemplet som motstrøms. Det er de ikke begeistret for.

– Det er latskap fra bransjen, pressen og alle som skriver om musikk å skrive at det vi gjør er helt nytt.

– Det er haugevis av kvinner i musikkhistorien i alle sjangre hvis man snur blikket vekk fra de mannlige «geniene», sier Orellana.

Engasjert og en smule oppgitt ramser bandet opp forbilder som kom før dem: Patti Smith, Fever Ray, Pussy Riot, Smerz – listen er lang.

– Det er så mange, men likevel blir folk sjokkert hver gang kvinner gjør noe, legger Orellana til.

Sassy 009 er ikke sinte. Både Lindgaard, Georgijevic og Orellana ler mye og høyt i løpet av drøyt 90 minutter med Aftenposten i Botanisk hage på Tøyen i Oslo.

Men de lar seg provosere av mye. Her er et lite utvalg:

Belærende menn
Janteloven
Rammer
Veldig tidlige fly
Folk som sykler med headset
«Det aller verste publikumet»

Siden vårens gjennombrudd har de spilt på festivaler i mange land. Om du ikke har hørt om dem, er det fordi de stort sett har spilt på bransjefestivaler. Der møtes plateselskaper, presse og agenter.

– Vi er et band for bransjen. Helst hvite, heteroseksuelle menn over 30 som ikke vil danse, men som ser skeptisk på oss med en øl i hånden, sier Orellana.
Igjen ler alle tre, og Lindegaard sammenligner bransjefestivalene med å være på auksjon.

– Vi visste jo ikke hva en bransjefestival var. Læringskurven var bratt. Vi måtte lære oss å spille live foran det aller verste publikumet. Du blir jo et stålmenneske av det, fortsetter Orellana.

– Vi blir lett provosert av bransjen og av bransjefolk som bare står i ro på konsert. Hvorfor er de der da?, spør Georgijevic.

Nå skal de møte ekte publikummere. Sassy 009 spiller på Øyafestivalen, Piknik i Parken, Pstereo, Trænafestivalen, Roskilde og Way Out West i løpet av sommeren.

6d717152-1f98-48fe-8b1e-d899403c1dfc

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..