Et regionalt musikknettverk

Etterspørselen etter artister og produsenter er økende, men på et kommersielt plan lykkes vi ikke i tilstrekkelig grad å utnytte dette store næringspotensialet.

I den sammenheng er det relevant å konstituere et nettverk med de fremste, uavhengige aktørene i bransjen innen regionen, med ambisjon om å etablere et kraftsentrum for norsk musikk.

Mange aktører i regionen kan vise til meget gode resultater i henhold til artistutvikling. Samlet har kjernebedrifter og nøkkelskikkelser relasjoner til og kunnskap om alle genre – og bransjespesifikke nettverk på ulike globale territorier. Dette har vært avgjørende i arbeidet med å etablere norske artister i det internasjonale markedet.

Alene kan imidlertid ingen av virksomhetene sikre norsk eierskap til de norskproduserte artistene. Som oftest blir artistene lisensiert av major-selskaper i utlandet på dårlige betingelser. Dette er et strukturelt trekk ved bransjen som helhet og illustrerer maktforholdet mellom små nasjonale bedrifter og store internasjonale major-selskaper. Utviklingen og realiseringen av artister og musikk produseres av de små, men verdiskapningen realiseres av de store.

Det er barrierer i bransjen som gjør at mye av potensialet står uutnyttet. Per dags dato har Norge ikke et eneste selskap som har godt nok fotfeste internasjonalt. Dette skyldes mangelfull fasilitering samt manglende evne til å forankre artistene i det internasjonale markedet, som krever stor kunnskap innenfor finans, juss, markedsføring, distribusjon og publisering. Disse barrierene leder til en «talentflukt» og at rettigheter og potensielle arbeidsplasser forsvinner ut av landet.

Parallelt med denne utviklingen har Norge aldri før produsert så mange internasjonale artister og produsenter, som en konsekvens av mange kreative og sterke musikkmiljø rundt om i Norge. Med dagens erfaring og kompetanse er det imidlertid fullt realistisk å oppnå internasjonal suksess samt etablere et troverdig alternativ i den internasjonale bransjen.

Strategiske tiltak vil gjøre norsk musikkbransje attraktiv for utenlandske aktører, og vil utvikle bedriftene i en positiv retning – samt skape mange nye arbeidsplasser og mye lønnsomhet i lang tid fremover.

Skjermbilde 2018-08-09 kl. 10.41.13

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..