De norske artistfotografene blir superstjerner
For de som har for vane å krige seg frem til første rad på festival, er de kjente fjes allerede: Artistfotografene, som får stå i den såkalte pitten, for andre kjent som fotograven, altså det området foran sikkerhetsgjerdet mellom publikum og scene.
Skillet blir stadig vanskeligere å beskrive. Pressens bilder blir brukt av festivalene, og vice versa: Kommersielle «pressebilder» blir brukt i avisene. Det som derimot er klart, er at fotografiet blir stadig mer verdifullt for både offentlighet og bransje, og midt oppi dette har fotografene plutselig fått superstjernestatus.
– Vi dokumenterer popkulturen i samtiden. Det synes jeg er fett, sier Olav Stubberud (26).
Han har nærmere 100.000 følgere på Instagram, en del av lillebrorens «Prettyboi»-clique og turnerer med artister som er aktuelle i hele verden. På minnebrikken: Justin Bieber, The Chainsmokers og G-Eazy og langt flere.
– Jeg lever på en måte det samme livet som de jeg reiser med, men uten den samme berømmelsen, pengene og problemene, sier han.
Olav dokumenterer eget liv via Instagram og kan skrive hjem om blant annet privatflyturer og sitt eget liv, som ganske kjent.
26-åringen fra Rykkin kan videre fortelle om en veldig sprikende kalender:
– Det er jævlig gøy, og forbanna slitsomt. Det er ikke så gøy å gå rundt og tenke at «åh, det blir godt å bli ferdig med dette året i januar», sier Olav.
Vanskelig å sette prislapp på eget arbeid
Det finnes en bakside her, og det er at det er vanskelig å sette prislappen på eget arbeid, og det rammer ikke bare fotografen selv, men bransjen i sin helhet.
– Det skjer mange ganger i form av at folk ikke bare ødelegger for seg selv, men også en hel bransje, ved å prissette seg feil. Bransjen kan begynne å sette lav standard. Hvis unge fotografer ikke kjenner sin egen verdi og senker prisene, så vil det si at kunden blir vant med å betale mindre og mindre. Og da ødelegger for de som faktisk kjenner sin verdi, som da må fighte unødvendig hardt, sier han.
Kilde: Subjekt